Activitat castellera a les portes d’una nova temporada. Algunes propostes

Estem al febrer. Mes de fred i de poca activitat castellera a les places. Però, aquest cap de setmana, sobretot dissabte, els Makis presentem tres propostes que fan referència a activitats paral·leles a les actuacions, com són les xerrades i les taules rodones, en què experts d’algunes colles del Camp de Tarragona hi prendran part.

La qüestió de renovar els troncs dels castells serà la primera proposta al cicle de xerrades castelleres dels Capgrossos

La primera estació on podem acudir és a Mataró. La colla castellera dels Capgrossos de Mataró obre aquest dissabte un cicle de xerrades i taules rodones de temàtica castellera diversa per als propers mesos. Concretament, dissabte, tindrà lloc un debat que porta per títol “La renovació de troncs”, que vol respondre a les preguntes: Com motivar una colla quan els resultats no ajuden? Com fer canvis sense que els nivell de construccions se’n ressenteixi? O si cal apostar pels castellers veterans o pels que treballen dia a dia?

Hi prendran part membres de la juntes tècniques de quatre colles que han viscut alguna vegada aquesta situació. La colla maresmenca ha convidat a Jordi Crespo, adjunt al cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Nani Matas, segon cap de colla dels Minyons de Terrassa; Manel Urbano, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls; i Pere Rico, membre de la tècnica de la Colla Joves Xiquets de Valls (aquest darrer pendent de confirmar l’assistència).

És curiós que no hi hagi un membre dels Castellers de Vilafranca. És clar que, ells, aquest tema de renovar troncs no els és cap tipus de problema perquè sembla que sempre tinguin un recanvi. En principi, tampoc hi haurà un ponent de la colla de la ciutat, els Capgrossos, ja que segurament volen copsar opinions per la mecànica que hauran de seguir aquesta temporada en aquest aspecte. Cal tenir present que han abandonat la colla dos membres importants en els troncs dels castells de gamma extra.

La taula rodona oberta a tothom és desenvoluparà a partir de les 18h de la tarda al local dels Capgrossos (C/Herrera 59, de Mataró).

Després d’aquesta primera xerrada, el cicle de conferències dels Capgrossos tractarà tres temes més.  Dissabte 9 de març és parlarà de “Les colles castelleres universitàries” i el dissabte 13 d’abril “Nord contra Sud”. Diades històriques versus diades començades de zero. Una temàtica sobre el model d’actuació tradicional i l’actuació inventada per treure benefici o mostrar el desgreuge per no haver estat convidat a una plaça. S’analitzarà si hi ha diferències o si se n’han creat, pel que han pogut aportar de nou les colles creades als anys 90 i és reflexionarà sobre si s’ha unificat la manera de veure els castells o hi hagut sempre un cert abisme.

Els ponents en aquesta taula seran Lluís Feliu, excap de colla dels Capgrossos de Mataró; Carles Feiner “El Negre”, excap de colla dels Minyons de Terrassa; Roger Peiró, cap de colla dels Xiquets de Tarragona i; Toni Bach, ex segon cap de colla dels Castellers de Vilafranca. La tria de convidats ha estat ben encertada, ja que un primer cas s’analitzaria el fet casteller, interpretant que fins el 1996 hi havia ganes de castells, però no una colla local per fer-los. Un segon cas seria, ser una colla gran que es trobava amb el problema d’actuar poc al costat de les colles de la teva categoria. Un tercer, l’exportació del mercat tarragoní a grans places. I, per últim, la necessitat d’obrir mercat a l’estranger o inventar-se diades si no has estat convidat a cap.

Potser m’equivoco en les definicions que seran objecte de debat, però sol ser l’aproximació que m’he fet del calendari que tenen fixats aquestes quatre colles. Aquest tercer acte tindrà la col·laboració Castells&tweets.

Per últim, la conferència “Mataró i els castells. La integració d’una colla a la ciutat” clourà el cicle de xerrades amb una anàlisi exhaustiva cap a la relació que han tingut els Capgrossos amb les altres entitats socials i culturals de Mataró. Aquesta última xerrada està fixada per un diumenge de maig a determinar i és farà al Bar Públic (plaça de Can Xammar de Mataró).