El Concurs de Castells de Tarragona 2014 comença a prendre cos

Aquest dijous al vespre es convoca la Comissió Assessora del Concurs de Castells de Tarragona amb la finalitat de començar a perfilar l’edició del 2014. Aquesta Comissió és l’òrgan que decideix els aspectes tècnics del certamen i, en aquesta ronda de reunions que se celebraran en els propers mesos, es treballarà per enllestir la taula de puntuacions que s’aplicarà a la XXV Concurs de Castells. Segons apunta l’organització, serà el primer cop a la història que es comenci a elaborar la nova normativa, a més d’un any i mig de la seva celebració. En principi, si les reunions periòdiques segueixen el guió previst, la nova taula de puntuacions estaria enllestida pels voltants de Sant Joan.

La taula de punts s’utilitza també per a confeccionar el Rànquing classificatori pel Concurs, que manté els mateixos criteris que en l’edició anterior: comptabilitzarà les cinc millors diades de cada colla des de l’1 de setembre del 2013 fins al 31 d’agost del 2014. Després d’aquest període, les més ben classificades tindran el dret a participar els dies 4 i 5 d’octubre a l’espectacle casteller més gran del món a la Tarraco Arena Plaça. Recordem que en el cas que una colla declini la invitació, segons les bases del 2012, és convidarà la següent fins així completar un cartell de 20 colles (dissabte) i 12 (diumenge).

Foto: anoiadiari.cat

Foto: anoiadiari.cat

Si les dues colles castelleres petites de Tarragona (Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo) no entren en aquesta classificació, l’organització del Concurs és reserva el dret de convidar-les, com va sent habitual en totes les edicions. Cal destacar que la proposta de posar en marxa un concurs a doble jornada ve a partir d’una proposta dels Xiquets del Serrallo a l’Ajuntament de Tarragona, que després va ser consensuada per totes les colles. A partir d’aquí, el consistori tarragoní va encarregar la redacció del projecte a Josep Bargalló. Aquest es va aprovar al febrer de l’any passat i ja va adquirir el format basat en dos dies de concurs.

Un total de 17 persones tenen dret a vot en aquesta Comissió, que mantindrà una estructura similar a la dels darrers anys: El president del jurat, Pere Ferrando, que podrà exercir el vot de qualitat, si s’escau. Un representant de les sis primeres colles classificades en la darrera edició del Concurs: Castellers de Vilafranca, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró i Xiquets de Tarragona. Un representant de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya. I cinc persones de reconegut prestigi en el món casteller, en aquest cas representants dels mitjans de comunicació especialitzats: Carles Esteve, Efren Garcia, Pep Ribes, Raquel Sans, i Santi Terraza.

Cal recordar que la taula de puntuacions dels darrers concursos està fortament basada en la taula de puntuacions Desc 20, elaborada fa uns anys per diferents integrants d’aquest col·lectiu.