“Dieta Mediterrània: més salut, menys malaltia” per Albert Martínez Sanromà

Els beneficis de la Dieta Mediterrània s’han reafirmat sòlidament arran de l’estudi Predimed* (acrònim de PREvenció amb DIeta MEDiterrània) un gran assaig clínic aleatoritzat d’intervenció dietètica en persones amb alt risc cardiovascular que tenia com objectiu principal esbrinar si la dieta mediterrània suplementada amb greixos saludables evita l’aparició de malalties cardiovasculars en comparació a una dieta baixa en greixos. Les conclusions ens han revelat que els efectes beneficiosos d’aquest patró dietètic ha superat les expectatives i poden ser equiparats als efectes d’alguns fàrmacs. Es van confirmar per aquest estudi els beneficis dels tres greixos saludables d’aquest patró: l’oli d’oliva, el peix i els fruits secs.

Els resultats de l’estudi van ser publicats a la prestigiosa revista científica The New England Journal of Medicine**, i es va comparar la Dieta Mediterrània amb un dieta baixa en greix, observant com a resultats un 23% més de protecció d’infart, un 30% enfront d’ictus i una menor mortalitat general.

De fet, es va interrompre l’estudi més aviat, com passa en estudis mèdics on el nou tractament demostra una gran eficàcia, per proporcionar a tots els participants la possibilitat de seguir la Dieta Mediterrània.

A Catalunya seguim la Dieta Mediterrània?

La resposta, segons les dades obtingudes a partir dels estudis sobre avaluació de l’estat nutricional i hàbits alimentaris de la població catalana, és força positiva.

Entre els col·lectius de població més jove, cal posar més atenció ja que la tendència del patró alimentari actual comprèn certs aspectes negatius com per exemple: la disminució de fruites, hortalisses i peix, i per altra banda, l’augment del consum de brioixeria.

dieta-mediterrània

Aquí teniu 10 aliments que no poden faltar al vostre rebost i que són la base de l’alimentació mediterrània.

  1. Oli d’oliva verge.
  2. Verdures i hortalisses.
  3. Fruita fresca.
  4. Llegums.
  5. Pa, pasta i arròs (preferiblement integral).
  6. Fruita seca.
  7. Derivats làctics (preferiblement baixos en greix).
  8. Peix, ous, carns magre.
  9. Aigua.

10. Vi, cava i cervesa, per copes (amb moderació).

Links:

* http://redimed.onpmedic.net/

** http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=TOC&#t=abstract

 

Autor: Albert Martínez Sanromà, expert en nutrició clínica i nutrició aplicada a l’esport