La Makientrevista: Avui amb el polifacètic Ariel Santamaria “Juantxi”

L’Ariel Santamaria i la Banda del Doctor Juantxi (abans Pere Mata), presenten una proposta musical i escènica força diferent de les altres.

Hereus de la tradició esperpèntica de personatges com en Charles Bukowsky i del típic borratxo que balla a les noces amb una corbata al cap, els seus concerts són gairebé inclassificables i políticament incorrectes encara avui en dia, on hi ha strepteasses integrals o parcials, trencaments de guitarres  o altres efectes provocadors, perquè el públic se’n recordi durant tota la vida d’haver assistit a un concert de l’Ariel Santamaria i el seu grup.

Les cançons del cantautor Juantxi per excel·lència ens presenten una visió satiritzada i mordaç de la vida, en la gual només hi caben les més desgraciades experiències filtrades  per un sedàs irònic i humorístic, molt català per un lloc, (influenciat per Albert Plà, Pau Riba, Sisa i Lluis Llach) o molt anglosaxò per un altre, (per Lou Reed, Tom Waits, Leonard Cohen i Marilyn Manson).

Per això les lletres de l’Ariel expliquen històries quotidianes sobre ionquis, pederastes, cocainòmans, puteros, elfos sodomites, etc… fent hincapeu en l’altra realitat políticament  incorrecta, que són les arrels de la políticament correcta.

De totes maneres l´Ariel sempre ha volgut emprar el pseudònim de “cantautor juantxi”, perquè juantxi és la seva actitud davant de la vida i juantxi són les seves cançons, portades a terme a través de diversos estils músicals com són el hard rock, el rock and roll, l’havanera, la cançó catalana, la chanson francesa, el tango, el folk i el country, fins i tot el jazz o el swing antic i primigènic de la època de’n Bing Crosbyd

Però la faceta pròpia de l’Ariel Santamaria com a músic (a banda de ser dibuixant de còmics, historiador, restaurador de façanes, director de curtmetratges, escriptor i carter de Correus), sempre ha volgut fusionar la autèntica esència mediterrània de cantautors com en Lluis Llach, amb l’esperit esperpèntic i rocambolesc d’Iggy Pop (també cantautor a la seva manera), i actualment du a terme una imatge escènica clon de l’Elvis decadent, per a constatar que l’Elvis Presley seria un símbol juantxi de la música rock equivalent al Maradona en quant a futbol, per exemple…que empasta molt bé en l´espectacle i les lletres de l’Ariel.

Reivindicant també que a llocs com a Reus o pobles del camp de Tarragona, poden succeir històries estranyes i rocambolesques amb personatges hiperjuantxis, com a Nova York, París i Londres.

 

La Makientrevista:

1~ Nom i cognoms? Ariel Santamaria Matas

2~ Data de naixament? 10 de gener de 1967

3~ Lloc de naixament? Reus capital

4~ Dels llocs on has viscut, amb quin et quedaries? Amb Andorra

5~ Estat civil? Divorciat

6~ Professió? Carter de correus i cantautor juantxi (de manera vocacional)

7~ Cantant o grup preferit? Cantant Julio Iglesias, grup Judas Priest

8~ Cançó preferida? La Ramona

9~ Actor i actriu preferida? Actor preferit Humprey Bogarth, actriu Pamela Anderson

10~ Pel·lícula preferida? James Bond contra el Dr NO

11~ Personatge històric? El General Prim que era de Reus, com jo

12~ Llibre preferit? El senyor dels Anells d’en JRR Tolkien

13~ Tres esportistes que t’agradin? Cap, que els bombin a tots

14~ Programes de TV que mires? Polònia i Sálvame de Lux

15~ Menjar preferit? Una bona ensaladilla rusa, però no em convé massa

16~ Una ciutat? París

17~ Un poble? Salou

18~ Aficions? Llegir i escriure

19~ Últim “caprici” que t’has permès? Anar de putes al VIPS

20~ Què és el que mai falta a la teva nevera? Una ampolla d’aigua mineral i Coca-Cola per fer cubates

21~ Un lloc per anar de vacances? Noruega o Marroc, m’agraden els contrastos

22~ Digui un desig en veu alta? Que m’augmentin el sou 300 eurets més

23~ Ideologia política? Sóc juanxi i ja està

24~ Vols que Catalunya  esdevingui un nou estat? Si, però que sigui  lliure de corrupcions polítiques i que visquem tan bé com a Suissa, per exemple

25~ En cas afirmatiu, vols que sigui un estat independent? Independent d’Espanya, fora de l’OTAN i fora també de la Unió Europea. Si ho fem, fem-ho bé, sinó penso  que tot quedarà igual

Ariel Santamaria "Juantxi"

Ariel Santamaria “Juantxi”