“REU Infraestructura oblidada”. Article d’opinió de Xavier Alagarda

Enèsima mala notícia al voltant de l’aeroport de Reus (en termes de codi d’aeroports conegut com a REU), aquest cop en motiu de la cancel·lació dels vols de Reus a Palma per part d’una companyia “baix cost” que ens està sortint molt cara.

La meva experiència personal i les meves creences polítiques em porten a creure que equivoquem el tret si parlem de la companyia i no pas de l’aeroport i el seu entorn.

Tenim una limitació important. La gestió de l’aeroport és AENA, o sigui Madrid, y això significa que les nostres necessitats o voluntats sovint s’estampen contra un mur o són posades a la pila d’assumptes pendents per oblidar.

Tenim una obligació, superar el límit anterior com sigui.

En primer lloc les eleccions del setembre ens ofereixen una solució importantíssima per treure la corda que tenim constantment al voltant del coll, encara que no la única, i sempre tenint en compte que de vegades la concentració i els problemes poden venir de Barcelona.

En segon lloc hem de canviar la Taula Estratègica per la Promoció de l’Aeroport. Aquest òrgan, que actualment fa (amb tot respecte) poca cosa més que inventar maneres de subvencionar la companyia aèria que ens vol abandonar, ha d’esdevenir un interlocutor vàlid i fort. Unides diverses administracions amb les empreses del territori més interessades en l’aeroport, poder parlar amb AENA i amb totes les companyies que sigui possible i puguin estar disposades a venir. Establir converses no és garantia de res, però és un primer pas imprescindible.

Com a tercer punt em vull referir al corredor de tren del Mediterrani. Poques persones saben que la línia de tren passa just per sota de l’aeroport i menys persones encara saben que, just sota l’aeroport, el tren haurà d’anar a 35km/h perquè farà un canvi d’ample de via. En aquest punt hi havia un projecte d’estació (recordem, just sota de l’aeroport i a mig camí entre Reus i Tarragona) que va ser oblidat per Madrid, i no ha estat prou reclamat ni per l’Ajuntament de Reus, ni per la Diputació ni per la Generalitat. És imprescindible per un aeroport modern la connexió amb d’altres mitjans de transport, i el corredor del Mediterrani ofereix una oportunitat que no podem deixar passar.

Per últim, però en cap cas menys important, estan els canvis que s’han de demanar dins el propi aeroport, com la petició per pasar a ser un aeroport de 24h diàries (no com les 16h actuals o les 20h que teníem) o la terminal de càrrega per donar servei a les empreses del territori proper que actualment estan enviant les seves comandes a través de l’aeroport de Barcelona.

Res del que he dit és fàcil o ràpid. Sobretot requereix un canvi en l’orientació del que s’ha estat fent els últims temps i afrontar de manera decidida una situació que es pot anar agreujant si no hi posem remei.

Personalment, en aquestes coses sí estaria d’acord en aportar-hi subvencions o esforços socials i econòmics. Crec que una estació o una terminal són coses que (permeteu-me la llicència poètica) no poden sortir volant amb els nostres diners.

No vull acabar sense mostrar el meu respecte i suport a totes les persones que treballen directa o indirectament per l’aeroport. Moltes vegades no se us ha tingut en compte i vosaltres sou qui més en sabeu i a qui més preocupa l’oblit del REU. Tot és difícil però no impossible.

Xavier_Alagarda

                                                                                                                      Xavier Alagarda