Rajoy promet a la direcció del PP “fermesa i determinació” per defensar la unitat d’Espanya

El president del govern espanyol en funcions en funcions, Mariano Rajoy, ha promès aquest dimarts a la Junta Directiva del PP que actuarà amb “fermesa i determinació” per “defensar la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, el compliment de la llei, i la convivència democràtica que empara el nostre projecte comú”. Ha advertit que malgrat que el govern espanyol està en funcions “l’Estat funciona sempre i la democràcia té la mateixa fortalesa de sempre”. “El govern segueix comptant amb tots els instruments que li brinda l’estat de dret per defensar els principis constitucionals”, ha dit sense fer referència explícita a l’article 155 de la Constitució. També ha llançat un missatge al PSOE: “Convé recordar que en aquesta matèria no són acceptables les equidistàncies, i no és el mateix qui vol liquidar unilateralment les lleis que qui complint amb la seva obligació defensa les lleis que són producte de la voluntat de la majoria dels espanyols”.

En un missatge gairebé calcat al que va llançar aquest diumenge des de La Moncloa poc abans de la investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat, Rajoy ha insistit que el discurs del nou president català “no canvia en res” el discurs del sobiranisme “i es basa en una resolució del Parlament que el TC va eliminar perquè suposa una clara violació dels drets dels ciutadans”.Per aquest motiu ha advertit que “qualsevol actuació que vulneri la sobirania espanyola tindrà la resposta de l’Estat de dret per defensar la democràcia i la llei”. Una resposta, ha dit, que sempre serà proporcionada i sempre s’ajustarà a la llei”.En tot cas ha promès que a Catalunya “no s’obrirà cap procés constituent ni es crearan estructures al marge de les de l’Estat” i ha assegurat que el seu executiu “no deixarà passar ni una sola actuació que vagi en contra de la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i les decisions dels tribunals”. Insisteix en la gran coalicióMalgrat que el PSOE ja ha rebutjat obertament la seva proposta, Rajoy ha insistit en la necessitat d’una gran coalició entre el PP, PSOE i C’s liderada pel PP –el partit mes votat- que permetria fer el “canvi sensat” que la societat espanyola ha demanat el 20-D. El terme “canvi sensat” és precisament el que C’s va utilitzar durant la campanya electoral per defensar la seva alternativa davant de la de Podem. L’alternativa, segons Rajoy, seria un pacte del PSOE amb Podem i IU i amb el suport o abstenció de partits “que estan participant en un govern que vol liquidar la sobirania nacional”. “Seria un disbarat per avui o per al futur”, ha dit. També ha rebutjat una entesa entre PSOE, Podem i C’s, perquè suposaria un xoc de plantejaments antagònics i formaria “un govern que no duria enlloc, duraria poc i seria incapaç de resoldre els problemes dels ciutadans”.

 

marianorajoy