Amposta: La Lira Ampostina celebra el centenari amb l’objectiu immediat d’impartir tot el cicle de grau mig d’ensenyament musical

Després d’un segle de recorregut, formant milers de músics –aficionats i professionals- i esdevenint una de les entitats socials més potents de la ciutat, La Lira Ampostina celebra aquest 2016 el seu centenari amb l’objectiu immediat de continuar fomentant l’ensenyament musical. Amb prop de 800 socis, una banda amb gairebé 130 músics i uns 240 alumnes, La Lira Ampostina treballa perquè, de forma imminent, se li reconegui la capacitat de poder impartir tot el cicle de grau mig a la seva escola i convertir-se en un centre de referència al territori. L’entitat ha presentat els actes per commemorar el centenari al llarg de 2016, amb un programa de concerts, formació, trobades i actes culturals.

El reconeixement com a centre d’ensenyaments musicals amb capacitat per impartir tot el cicle de grau mig és el gran “repte” que el president de la societat, Xavier Escrihuela, s’ha marcat per aquest centenari. Actualment, l’escola només pot oferir els quatre primers cursos i vol aspirar a cobrir tot el cicle, incorporant cinquè i sisè, que només es poden cursar als conservatoris de Tortosa i Tarragona. Esperançat d’aconseguir en breu aquesta ampliació en la qual treballen durant els últims anys –”és el més gran que ens podria passar aquest centenari”, apunta-, Escrihuela creu que poder mantenir aquests nivells al llarg del temps ajudaria l’entitat a convertir-se en un “referent”, especialment a la zona del Montsià, a l’hora d’impulsar l’educació musical evitant costosos desplaçaments. La societat continua mantenint la tasca educativa en el camp musical com la seva primera raó d’esser. Ho fan amb un pressupost anual que, actualment, se situa al voltant dels 240.000 euros, del qual un 20% prové de subvencions de les administracions públiques. Escrihuela reconeix però, que amb una hipoteca encara pendent d’amortitzar durant els pròxims tres anys, la societat ha de fer front a problemes de finançament. L’entitat va arribar a fregar els 1.400 socis i, durant anys, va organitzar a les seves instal·lacions una popular discoteca o sessions de cinema. “Hem hagut d’anar evolucionant i canviant el xip”, assumeix.De fet, el paper de La Lira dins la societat ampostina, segons destaca l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, transcendeix molt més enllà de la pròpia activitat musical. “També des de l’àmbit social: el que ha arribat amb fer en uns cent anys, ha contribuït en molt al teixit social de la ciutat. N’han sortit músics de relleu internacional, famílies, relacions i tot això ens configura com a poble”, subratlla Tomàs, tot situant la Lira, i l’altra societat musical local, la Filha –que celebrarà el seu centenari l’any vinent-, entre les més importants del seu àmbit a Catalunya.Concert inauguralPer commemorar el centenari de la seva fundació, La Lira Ampostina ha preparat un programa d’actes per aquest 2016 que arrencarà amb un concert inaugural aquest pròxim dissabte, a les vuit del vespre, al Teatre Auditori de l’entitat i amb l’entrada gratuïta. Constarà de sis peces, incloses algunes suites, destacant l’estrena de l’obra ‘Reminiscències deltaiques’, escrita pel compositor ampostí i professor del Conservatori de Tarragona, Antoni Ernest Sebastià, escrita per celebrar l’efemèride.Fins desembre d’enguany, l’organització –que ha presentat aquest dimarts el cartell, el logotip, la peça commemorativa i el lema del centenari: Cent anys d’arrels musicals. La Lira Ampostina 1916-2016- ha programat també el cicle mensual de concerts de música de cambra ‘Van començar a la Lira’, que protagonitzaran músics professionals –alguns dels quals, actualment, en prestigioses orquestres europees- que van començar la seva formació a l’entitat. Joan Pastor, violí a l’Òpera de Berlín, obrirà el cicle el pròxim 23 de gener. “Volem donar protagonisme als músics de la Lira, tant de l’estranger com els que treballen a les nostres terres. Ens donen prestigi”, ha certificat el director de la societat, Octavi Ruiz. Un altre dels plats forts serà la temporada de concerts Amposta de Banda a Banda, que arrencarà el 30 de gener amb la banda simfònica de l’Schola Cantorum de la Vall d’Uixó. Els actes es complementen amb un concurs literari de teatre, la presentació d’un audiovisual sobre el centenari, una instal·lació de l’artista Manuel Margalef per commemorar la celebració, actuacions musicals, classes, taules rodones, concerts, una exposició, la setmana cultural, una estada de la banda a França o un concert a l’Auditori de Barcelona el 10 de juliol. Per festes majors, l’entitat traurà al carrer tots els músics vinculats a l’entitat que vulguin participar en les cercaviles, que compta amb més de 200 inscrits.

 

576_1368638639banda_lira_ampostina