Calafell pressuposta en 9,1 milions d’euros acabar la remodelació del nucli antic i en demana la meitat a Madrid

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat per unanimitat presentar candidatura a un nou fons creat pel govern central per tal de poder acabar la remodelació del nucli antic. El projecte que es presentarà té un pressupost de 9,1 milions d’euros, dels quals se’n demana el 50% (4,56 milions d’euros), i vol donar una empenta definitiva a una iniciativa que està patint problemes de finançament i una execució fins avui molt baixa..

El recurs al fons de desenvolupament urbà sostenible integral (DUSI) impulsat per Madrid aspira, en concret, a solucionar el bloqueig econòmic que pateix la Llei de Barris de la Generalitat. El nucli antic de Calafell va entrar-hi en la seva darrera convocatòria, el 2010, però des de llavors el govern català no ha fet efectiu ni un sol euro de les obres i actuacions ja executades, que han costat més d’un milió d’euros. En realitat, aquestes dificultats han fet que, més de cinc anys i una pròrroga després, només s’hagi executat un 30% del projecte inicial.

L’Ajuntament de Calafell ha aprofitat la línia estatal d’ajuts per incorporar algunes noves  actuacions al projecte original del nucli antic. Es tracta de la creació d’una bibilioteca a l’edifici El Sindicat, la cobertura de la història pista poliesportiva de les antigues escoles (i la construcció annexa d’un gimnàs) i la rehabilitació de la masia de Cal Rion.

També es reactiva la Ruta d’Al-Mansur, un projecte de turisme històric i cultural que uniria Calafell i Còrdova, a partir de troballes arqueològiques sobre les incursions del cabdill musulmà Al-Mansur durant el segle X.

Al nou projecte s’hi mantenen les obres pendents del projecte original, entre les quals hi ha quatre de les principals actuacions viàries: la remodelació dels carrers Jesús, Mar, Principal i Joan Miró, que afecten eixos viaris bàsics del nucli antic.

Amb el projecte aprovat ahir en el ple municipal, el finançament de les obres a realitzar seria el següent:

INVERSIÓ TOTAL 9.126.654 euros

APORTACIÓ ESTATAL (50%) 4.563.327 euros

ALTRE 50% 4.563.327 euros
Generalitat (Pla de Barris) 2.894.352 euros
Ajuntament 1.668.975 euros

 

 

LES VALORACIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

Jacob Balaguer (ERC)
“Hem estat d’acord a demanar aquesta subvenció. Però ens hem queixat un cop més que la informació se’ns dóna a última hora. Per més urgència que hi hagi, hauríem pogut fer aportacions per ajudar a millorar el projecte. La mateixa queixa fem sobre la qüestió de la legionel·la al pavelló: com a grup municipal tenim tant dret com deure d’estar-ne informats”.

Maite González (PP)
“La subvenció de Madrid ens permetrà donar solucions a mancances importants del municipi, com la biblioteca o el nou pavelló, i a la reforma dels principals carrers del nucli antic. Aprofitem per tranquil·litzar tothom sobre el tema de la legionel·la detectada. S’ha actuat en tot moment amb la màxima prudència, fins i tot més enllà dels protocols. I s’ha informat sense generar alarmisme innecesari i intentant interferir el mínim possible l’ús de la instal·lació”.

Joan M. Triadó (UAM)
“Hem d’anar a buscar totes les subvencions possibles. Més aquesta, perquè estem parlant d’una quantitat important i perquè les actuacions poden donar molta vida al nucli antic de Calafell. Malgrat el joc polític esperable, tothom hi ha estat d’acord. Sobre la legionel·la, a l’anterior govern a nosaltres no ens va informar mai, i això que van haver-hi sis o set brots. No ens sembla bé que es faci política o oposició en aquestes qüestions”.

Albert Pijoan (CUP)

“Ens ha tornat a il·luminar el mètode Ramon Ferré, que consisteix a excusar-se en els terminis per no deixar participar l’oposició o per justificar accions arbitràries. Passa amb altres coses, en les quals els tecnicismes sempre amaguen una voluntat clara de favoritisme”.

José Manuel Tejedor (Ciutadans)

“Hem aprovat un projecte per modernitzar el nucli antic de Calafell i és molt positiu poder accedir a subvencions, vinguin d’on vinguin, per fer-ho possible. Esperem poden ampliar aquesta mena d’accions a altres zones del municipi, com Segur o les urbanitzacions, que també ho necessiten”.

Miguel Ángel Perín (PSC)
“La nostra valoració del ple és una mica agredolça. El projecte del nucli antic és importantíssim, i l’hem pogut ampliar en relació al Pla de Barris. També és important que hagi estat aprovat per unamitat, i lamentem que el fet d’anar contrarellotge no hagi permés més participació dels grups. Els terminis eren ajustadíssims, però no ens podíem permetre perdre aquesta oportunitat”.

Sandra Suárez (CiU)
“Nosaltres estem d’acord a destinar com més diners millor a impulsar el nucli històric. No obstant, hi ha temes en els quals discrepem de l’equip de govern. Bàsicament, aquest projecte només fa veure que hi ha participació i intenta ocultar el que havien fet uns altres. És més, estem d’acord que hi hagi una biblioteca, però no creiem que l’edifici El Sindicat sigui el lloc més indicat. Aquí hi hauria d’haver-hi, com es preveïa, un centre cívic i un hotel d’entitats, i la biblioteca hauria de fer-se en un altre lloc que donés servei com a mínim a dos nuclis del municipi”.

 

nucli_antic16