El Govern recuperarà el pressupost per gestionar els parcs naturals i espais protegits de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest diumenge que recuperaran les dotacions pressupostàries necessàries per al bon funcionament dels 14 Parcs Naturals de Catalunya i els espais naturals protegits. Durant una visita al Parc Natural de Montsant, Rull ha insistit en el paper dinamitzador dels parcs i espais naturals per a l’economia de moltes comarques, i ha assegurat que “cada euro invertit en un parc natural té un retorn de 9 euros”. Per això, ha anunciat “el compromís de tornar a recuperar la inversió que fèiem l’any 2011 en aquest àmbit”, perquè la gestió dels Parcs naturals i els espais naturals protegits és una “prioritat bàsica” del Govern, ha recordat.

En aquest sentit, ha apuntat que el Departament calendaritzarà la inversió quant a personal i millora de les instal·lacions en els dos anys vinents. Amb tot, les accions són la resposta a les retallades dels darrers anys, que han impactat de manera negativa en els territoris amb espais naturals protegits.Rull ha fet la visita acompanyat de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; la directora del Parc, Neus Miró, i alcaldes i autoritats de la zona.Impulsant la candidatura a la UNESCO del PrioratD’altra banda, el conseller Rull també s’ha reunit aquest diumenge amb membres de l’entitat Prioritat, que treballa per impulsar la candidatura a la UNESCO per tal que el paisatge agrícola de la comarca del Priorat sigui reconegut com a Patrimoni Mundial.L’Observatori del Paisatge treballa en dos documents per completar el dossier de candidatura: el projecte de caracterització històrica del paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana, que ja està enllestit; i el Pla de Gestió del Priorat-Montsant-Siurana, en la fase final de redacció. Tots dos documents se sotmetran a la consideració dels ajuntaments i de les entitats implicades. El dossier final de candidatura es lliurarà el gener de 2017 a la UNESCO.Implicació de la comarcaA més de la candidatura de la UNESCO, el territori està desenvolupant altres iniciatives transversals, com la Carta del Paisatge del Priorat i la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). En aquest sentit, el Parc Natural de Montsant, amb tots els actors públics de la comarca, treballa per a l’adhesió a la CETS, una iniciativa de la Federació EUROPARC per promoure el desenvolupament del turisme en clau de sostenibilitat als espais naturals protegits d’Europa. La CETS és un compromís voluntari que orienta els gestors dels espais naturals protegits i les empreses a l’hora de definir les seves estratègies de forma participada.L’adhesió es considera una oportunitat per vehicular totes aquelles veus i iniciatives que demanen un model turístic propi per al Priorat. També que es tingui en compte les singularitats i permeti una projecció de futur que s’avingui amb el respecte a la natura, el patrimoni i la cultura. El nou repte pretén definir com ha de ser aquest desenvolupament turístic a partir del que ja és i allò que vol ser la comarca. La CETS aglutina les iniciatives dels agents turístics i de les polítiques públiques en matèria de desenvolupament turístic.A Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa disposa de la CETS des de l’any 2001. El 2007 la va obtenir el del Delta de l’Ebre, i el 2011 els del Montseny i el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 

?????????????????????