El Govern i els pescadors de Tarragona estudien crear una organització de productors de peix blau

La caiguda en picat de les captures de peix blau a les costes de Tarragona, la sardina pràcticament ha desaparegut i el seitó és d’una mida molt petita i amb poc valor comercial, podria donar pas a la creació d’una única organització de productors de peix blau de Tarragona, segons ha explicat Sergi Tudela, director general de Pesca. Tudela ha fet aquest anunci després de la reunió mantinguda amb diferents responsables de confraries de pescadors de la demarcació de Tarragona. La reunió ha estat valorada per Tudela ‘’d’extremadament positiva’’ perquè tots els presents són conscients de la ‘’gravetat’’ d’una situació que és ‘’estructural’’ i que ha reduït al mínim les captures.

En la reunió s’ha donat a conèixer un estudi encarregat pel govern francès on entre una de les seves conclusions s’assegura que la reducció de les captures de peix blau en el Mediterrani afecta a tota la conca i es deu ‘’a canvis ambientals de gran abast’’ arreu de la regió, segons Tudela.

De moment, l’efecte es concentra en l’àrea nord-occidental de la Mediterrània i en especial a la costa de Tarragona on la sardina ‘’pràcticament ha desaparegut’’ i el seitó que es pesca és d’una mida reglamentària però petita, amb poc valor comercial, han coincidit el director general de Pesca i els diferents representants de confraries consultats.

En l’actualitat, els pescadors afectats per aquesta escassetat de recursos de peix blau a Tarragona són unes 200 famílies, amb 6 barques de l’Ametlla de Mar, 8 de Tarragona i 2 de Cambrils.

Sergi Tudela ha manifestat que tota crisis pot ser ‘’una oportunitat per millorar les coses’’ i això s’ha vist en una reunió on s’han defensat idees que el Govern ajudarà a impulsar com la possibilitat de crear una única associació de productors de peix blau que sigui capaç de comercialitzar les captures d’acord amb les necessitats del mercat.
El president de la confraria de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, tot i qualificar la reunió de ‘’molt productiva’’, ha afegit que en aquests moments el que es necessita ‘’urgentment’’ són prestacions socials per a les famílies dels pescadors afectats perquè són famílies ‘’que no poden menjar’’.

Brull ha explicat que estudiar i tirar endavant mesures estructurals per al sector del peix blau és una mesura necessària però els efectes d’aquestes mesures tindran un impacte positiu a llarg termini i el que els mariners i els patrons d’embarcacions necessiten ‘’urgentment’’ són ajuts immediats. El president d’aquesta confraria ha afegit que ves a saber si quan arriba la solució per al sector ‘’el sector ja ha desaparegut’’.

Els pescadors de la zona de captures del Golf de Sant Jordi reben una mitjana de salari de 40 euros setmanals ‘’i amb això no es pot alimentar una família’’, ha reblat Brull.

El representant d’aquesta confraria de l’Ametlla vol que el Govern tracti la crisi de la costa de Tarragona com si fos una plaga i que per tant hi hagi ajuts excepcionals per compensar als treballadors afectats per aquesta plaga, com es fa amb els pagesos.

Brull també ha reclamat que a més d’estudiar l’impacte del canvi climàtic en el Mediterrani i la seva eventual responsabilitat per la caiguda de les captures, també s’ha d’estudiar l’efecte que provoca la desembocadura del riu Ebre i els possibles contaminants que arrossega a l’interior del mar així com també l’impacte en l’ecosistema marí que pugui tenir la factoria marina de criança de tonyina vermella.

El president de la confraria creu que si bé hi ha un problema general al mediterrani nord-occidental, en el cas de Tarragona aquest problema és més greu i cal estudiar els motius que això sigui així, ha reblat.

54720_peixetblau_P